Skip to main content

Potrebujete radu? +421 948 636 363

Autodiagnostika: Čo to je a ako funguje ?

Pokazilo sa vám niečo na aute a začala svietiť niektorá z kontroliek? V tomto prípade môže byť nápomocná diagnostika auta, ktorá môže slúžiť aj ako prevencia porúch. Čo to vlastne je a kedy by ju vaše auto malo podstúpiť?

Čo je to diagnostika auta ?

Moderné autá sú vybavené množstvom elektroniky a rôznych vychytávok do auta, vďaka čomu nám poskytujú vyššiu bezpečnosť aj komfort. Nikoho teda neprekvapí, že elektrické riadiace jednotky (všeobecne označované ako Electronic Contol Unit, skrátene ECU) sú neoddeliteľnou súčasťou každého auta a starajú sa nielen o riadenie motora, ale zabezpečujú aj mnoho ďalších funkcií. Okrem toho, že vývin digitálnych technológii zvýšil náš komfort pri jazde autom a rozšíril schopnosti automobilov, poskytuje aj možnosť lepšie určiť závadu vozidla. A práve týmto sa zaoberá autodiagnostika. Auto diagnostika dokáže rozoznať, akú poruchu má vaše auto. Väčšine šoférov sa už zrejme stalo, že im na palubovke zasvietila kontrolka a museli navštíviť servis. Samotná kontrolka v aute však neprezradí, v čom je presne problém, a práve na to slúži diagnostika.

Ako prebieha diagnostika auta ?


Pýtate sa, ako prebieha diagnostika auta? Ide o zariadenie, ktoré mechanikovi umožní napojiť sa na riadiacu jednotku auta a zistiť, čo vášho štvorkolesového miláčika trápi. Každé moderné auto má diagnostický štandardný konektor OBD II, cez ktorý sa diagnostika pripojí. Dokáže tak získať informácie, ako je lokalizácia poruchy, či údaje zo snímačov, ktoré môžu pomôcť určiť jej príčinu. Okrem iného auto diagnostika zahŕňa vyhodnocovanie údajov, čítanie pamäte riadiacej jednotky či meranie živých dát. Diagnostika auta ukáže aj tie chyby, ktoré by inak boli ťažko identifikovateľné a mohli by tak potenciálne v najhoršom prípade spôsobiť aj dopravnú nehodu.

Čo zistí diagnostika auta a aké sú jej funkcie ?


Hlavnou funkciou diagnostiky je odhaliť problém, keď už vznikne. Svieti vám kontrolka alebo nemôžete naštartovať auto? Keďže príčin môže byť viac, treba vyhľadať servis. Auto diagnostiku vám spravia prakticky v každom servise. Pretože iba vtedy, keď bude známy presný problém, môže sa začať s jeho riešením. Výhodou je aj to, že diagnostikou sa zistí presná porucha, takže nebude potrebné tápať a skúšať, v čom je chyba. V konečnom dôsledku teda môžete ušetriť aj peniaze a starosti s opravami. Diagnostika auta sa však dá spraviť aj z preventívnych dôvodov. Keď idete s autom do servisu na bežnú výmenu oleja a filtrov, môže sa spraviť aj auto diagnostika. Postup diagnostiky auta je pre odborníkov jednoduchý a vy budete mať istotu, že auto je v poriadku. Samozrejme sa môže stať aj to, že diagnostika ukáže, že auto má nejaký problém aj keď nie je na prvý pohľad viditeľný. Výhodou je, že opravy sa dajú riešiť skôr, ako sa naplno prejavia a spôsobia problém alebo nákladnejší servisný úkon. Pri diagnostike auta sa okrem porúch zobrazia aj informácie o ECU, zoznam chýb, ktoré boli zaznamenané od poslednej vykonanej diagnostiky.

Ďalšie funkcie diagnostiky:


Identifikačné služby – pri autodiagnostike sa zobrazia informácie o ECU, napríklad dátum programovania či výrobcu

Testovanie akčných členov, ktoré sú pripojené k ECU – akčným členom je napríklad elektromotor či svetlo

Výpis pamäti závad – autodiagnostika poskytne zoznam chýb, ku ktorým došlo od poslednej diagnostiky systému. Vďaka tejto pamäti je možné určiť aj chyby, ktoré sa objavujú len výnimočne a bez zaznamenávania by sa len veľmi ťažko dali určiť

Nastavenie parametrov ECU – diagnostika auta ponúkne možnosť prispôsobenia viacerých parametrov, korekciu meraných hodnôt či resetovanie servisných intervalov

Kódovanie - s diagnostikou dokážeme kodovať či už komfortné jednotky alebo priamo mechanické jednotky (kódovanie nových vstrekovačov)

Čítanie nameraných hodnôt, teda zobrazenie jednotlivých veličín meraných ECU (prípadne môžu byť zobrazené aj dáta, ktoré boli prijaté od iných systémov)